Oświadczenie Rady Przedsiębiorczości w sprawie ataków na niezależne media

Rada Przedsiębiorczości opublikowała stanowisko w którym z oburzeniem odbiera informacje o naciskach wywieranych na wolne media przez przedstawicieli władz rządowych. Stanowisko pojawiło się po tym gdy redaktorzy naczelni Onetu i Wirtualnej Polski ujawnili, że w ostatnim czasie media otrzymały propozycje zatrudnienia osób związanych z władzą. „Osoby te miałyby kontrolować przekaz i dbać o jego zgodność z polityczną linią rządu i partii rządzącej. Ceną odmowy są administracyjne działania represyjne” – czytamy.

Rada Przedsiębiorczości przypomina w swoim stanowisku, że „w Polsce wciąż obowiązuje prawo i wciąż jesteśmy członkiem Unii Europejskiej. Atak na wolne media łamie standardy, które dla całego wolnego świata pozostają nienaruszalnym fundamentem. To bardzo niepokojący sygnał dla wszystkich – krajowych i zagranicznych partnerów, inwestorów i przedsiębiorców – że w Polsce firmy nie zawsze są chronione przez prawo”.

Pełny tekst oświadczenia dostępny pod tym linkiem