Grupa europosłów wzywa liderów UE do stworzenia funduszu dla mediów dotkniętych kryzysem

Ponad 40 europosłów europosłów wzywa liderów Unii Europejskiej do podjęcia działań wspierających europejski sektor mediów informacyjnych, któremu grozi kryzys związany z nagłą utratą przychodów reklamowych z powodu pandemii koronawirusa.

Kilkudziesięciu europosłów wystosowało list otwarty adresowany m.in. do szefów Rady Europejskiej i Komisji Europejskiej. – Wiarygodne źródła wiadomości oraz dziennikarstwo wysokiej jakości są antidotum na dezinformację. Ludzie obecnie polegają na rzetelnych mediach, bardziej niż kiedykolwiek, co odzwierciedla rosnąca liczba ich odbiorców – podkreślono na wstępie. – O ile nie podejmiemy natychmiastowych działań, obecny kryzys związany z COVID-19 może doprowadzić do upadku wielu organizacji informacyjnych, co z kolei może mieć katastrofalne konsekwencje społeczne – piszą europosłowie.

Jak podkreślają europosłowie branża już znajduje się w kryzysie, pojawiają się kolejne informacje o obniżkach płac, zwolnieniach pracowników, są też sygnały o możliwych widmach bankructwa w najbliższych tygodniach i miesiącach. Dlatego proponują uruchomienie specjalnego funduszu ratunkowego dla mediów obejmującego m.in. program grantów bezpośrednio wspierających jakościowe dziennikarstwo.

Program – zdaniem europosłów podpisanych pod listem – powinien być adresowany szczególnie do mediów lokalnych i regionalnych działających na małych rynkach. Europosłowie rekomendują też kierowanie budżetów komunikacyjnych KE i PE na krajowe media informacyjne zamiast do globalnych platform internetowych.

Źródło Press.pl